Pasieka Wędrowna Pinke.
Trudnimy się pozyskiwaniem produktów pochodzenia pszczelego takimi jak Miody oraz Pyłek Pszczeli.
Tych produktów mam nadzieję nie trzeba nikomu przedstawiać 🙂
A mimo wszystko, kilka właściwości tych darów Matki Natury:
W Naszej Ofercie znajdą Państwo:
1. Miód rzepakowy – pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka, a także przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek. Ponadto wykazuje on działanie przyspieszające gojenie ran zewnętrznych, oczyszcza je z martwicy, a także chroni przed zakażeniem.
2. Miód akacjowy ma niską aktywność antybiotyczną i przeciwbakteryjną, ale jest za to świetnym lekarstwem na ból gardła, kaszel i inne dolegliwości górnych dróg oddechowych. Ma działanie moczopędne i oczyszczające układ moczowy. Spożywany regularnie może wzmocnić odporność.
3. Miód faceliowy posiada przede wszystkim właściwości lecznicze, używać go powinny osoby mające problemy z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ miód skutecznie je obniża.
4. Miód lipowy jest stosowany przy przeziębieniach, grypie, infekcjach górnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli i zapaleniu płuc. Ma działanie napotne, przeciwkaszlowe, wykrztuśne i przeciwskurczowe. Łagodzi stany zapalne i działa przeciwgorączkowo.
5. Miód wielokwiatowy jest wysokokaloryczny, ale za to nie powoduje problemów z trawieniem. Nawet pomaga w schorzeniach żołądkowo jelitowych. Ma również zbawienny wpływ na naszą psychikę. Łagodzi stany rozdrażnienia, tonuje nerwicę i depresję, a przede wszystkim uspokaja.
6. Miód gryczany działa bakteriobójczo, goi rany i zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Szczególnie cenione jest działanie miodu gryczanego w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia.
7. Pyłek Pszczeli:
Pyłek kwiatowy jest dość istotnym źródłem witamin (ok. 0,7%), zarówno rozpuszczalnych w tłuszczach, do których zalicza się witaminę A, witaminy E i D, jak i rozpuszczalnych w wodzie, takich jak B1, B2, B6, C, kwasy: pantotenowy, nikotynowy i foliowy oraz biotyna, rutyna i inozytol (1-5, 7-9).
Dodaj komentarz