Mąka orkiszowa biała typ 650, razowa typ 1700 oraz grysik.
ORkiszowa kRAina – Gospodarstwo Rolne „Serce”.
Jesteśmy rodzinnym gospodarstwem o niewielkim areale uprawnym. Od 2004 roku zajmujemy sięekologiczną uprawą orkiszu, odmiana Oberkulmer Rotkorn.
Orkisz jest prastarym zbożem, nie daje się krzyżować z innymi zbożami oraz modyfikować genetycznie. Niedobrze znosi sztuczne nawożenie, wobec tego nie jest atrakcyjny dla „nowoczesnego rolnictwa”.
Kłos orkiszu jest bardzo mocno pokryty łuską, która otacza ziarno i skutecznie chroni je przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, insektami, a także zanieczyszczeniami środowiska.
Orkisz uprawiamy bez stosowania jakiekolwiek chemii.
Orkisz – pomocny jest przy problemach z sercem i układem krążenia (usuwa uczucie zimna w kończynach), przy zmęczeniu i alergii. Wspomaga leczenie wątroby, żołądka i nerek. Odmładza organizm, działa regenerująco, jest tłusty, przyczynia się do poprawy stanu systemu nerwowego.
Mąka orkiszowa charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem, można z niej przygotować makaron, kluski, naleśniki, ciasta, pierogi, racuchy oraz wspaniały chleb.
Grysik orkiszowy możemy spożywać jako dodatek do zup śniadaniowych, na gęsto np. do rosołu, do zagęszczania zup obiadowych itp
Mąkę oraz inne produkty orkiszowe mielimy/wytwarzamy na miejscu w gospodarstwie.
Skład: 100% orkiszu.
Produkt zawiera gluten.
Masa netto 1kg
Mąka biała, razowa – 14zł
Grysik – 14 zł
Dodaj komentarz