Olej rzepakowy, tłoczony „na zimno”, wyłącznie z nasion wyprodukowanych bez stosowania glifosatu. Olej rzepakowy tłoczymy w małych partiach, nie jest on rafinowany ani filtrowany. Jest w 100% naturalny gdyż nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i środków konserwujących. Dzięki zastosowaniu tradycyjnej metody wytwarzania nasz olej zawiera bogactwo wartości odżywczych i prozdrowotnych oraz zachwyca złocistym kolorem, wspaniałym smakiem i aromatem.
Dzięki wysokiej zawartości fitosteroli roślinnych oraz wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 (nawet 10 razy wyższej niż w oliwie z oliwek), olej rzepakowy tłoczony na zimno reguluje gospodarkę tłuszczową organizmu i przyczynia się do obniżenia poziomy „złego” cholesterolu (LDL) we krwi. Tym samym chroni przed chorobami układu krążenia, zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy.
Nierafinowany olej rzepakowy tłoczony na zimno zawiera bogactwo tokoferoli o właściwościach przeciwutleniających, które opóźniają procesy starzenia organizmu i mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów.
Olej rzepakowy obfituje w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:
witaminę E i prowitaminę A, które wychwytują wolne rodniki, wzmacniając organizm w walce z chorobami serca, neurodegeneracyjnymi czy niektórymi rodzajami nowotworów;
witaminę K, niezbędną w procesie krzepnięcia krwi.
Dodaj komentarz